Gunoaiele de la Lacul Morii și gunoaiele din administrația sectorului 6

Gunoaiele de la Lacul Morii și gunoaiele din administrația sectorului 6

În ultimele două săptămâni, în cele două sâmbete trecute deja, Asociația Salvați Lacul Morii (am aflat ulterior că împreună cu Pădurea București, Ambrozia.info, Go4Fun Romania) a organizat o acțiune civică de curățat gunoaiele de la Lacul Morii, cel mai mare lac din București, situat în sectorul 6. Într-o primă etapă, a fost vizată Insula Îngerilor și zona dinspre Crângași. În weekendul trecut, acțiunea a continuat pe partea din sus a Lacului Morii, dinspre baraj spre canalul Argeș.

De ce a fost nevoie de acțiunea unui ONG și nu al autorităților? Pentru că suntem încă sub indiferența, incompetența și ignoranța crasă a unor autorități. Și nu doar în sectorul 6, al cărui primar a câștigat alegerile din 2016 pe baza unor minciuni. Sunt sigur că pot generaliza situația și în alte locuri din țară.

un pic de cronologie

Cronologic, faptele s-au desfășurat așa. Chiar de Rusalii, au apărut niște imagini pe Facebook și indignări pe bună dreptate, despre gunoaiele de la Lacul Morii. Am luat bicicleta și m-am dus pe renumita insulă de pe lac, cunoscută în trecut ca loc de organizare a unor concerte.

M-am îngrozit de ceea ce am văzut acolo. Gunoaiele din imaginile de pe Facebook erau reale și mult mai extinse pe întreaga insulă. Am tras câteva cadre fotografice și am făcut câteva filmări. Mirosul din câteva încăperi nu a fost posibil de redat acum. Dar nici nu aș insista pe el, sunt de ajuns aspectele vizuale.

Câțiva colegi din PLUS au postat o paralelă între o imagine din filmul de prezentare al marelui plan cu care actualul primar a mințit electoratul cu refacerea acestei insule și o imagine care reprezenta situația reală. După o discuție în cadrul PLUS sector 6, am convenit cu toții să mergem acolo și să strângem gunoaiele.

acțiuni civice necesare

În același timp, Asociația amintită mai sus, a anunțat o acțiune de strângere a acestor gunoaie. Dar și de curățare de ambrozie, din cauza alergiei pe care o provoacă. Acțiunea s-a numit: ”scoatem ambrozia și curățăm digul Lacul Morii, zona Militari”.

Decizia în interiorul PLUS sector 6 a fost clară, ne alăturăm fără să politizăm evenimentul. Să nu se interpreteze că o facem doar pentru câștig electoral. Așa cum PLUS a mai făcut, pe întreaga perioadă a pandemiei, numeroase alte acțiuni prin țară, fără să-și afișeze sigla de partid, pentru că noi credem în rostul acțiunii și nu în epatarea ei.

rezolvi doar dacă te implici

Coincidență sau nu, evident că nu, cu câteva zile înainte de prima acțiune a ONG-urilor, primăria S6 a trimis o echipă care să curețe gunoaiele de la Lacul Morii. Pentru că majoritatea administrațiilor de până acum, nu știu să rezolve niște lucruri decât atunci când societatea civilă se implică.

Abia aștept alegerile locale, să ajungă în conducerea acestor primării cât mai mulți politicieni gospodari și nu doar politicieni care compensează lipsa de competență administrativă cu minciunea și promisiuni fără acoperire.

dovezi vizuale pentru gunoaiele de la Lacul Morii

Voi prezenta două galerii de fotografii, una cu mizeria de dinainte, alta cu câteva cadre luate sâmbătă.

Și o serie de filme cu aceeași mizerie și unul cu o promisiune mincinoasă de campanie a actualului primar, pe acest subiect. Ca să știți cu toții!

Gunoaiele de la Lacul Morii
Gunoaiele de la Lacul Morii
Promisiuni electorale, adică minciuni, din mai 2016. Suntem în 2020, nu s-a făcut absolut nimic acolo. Primarul dă acum vina pe birocrație, deși a avut toată puterea și posibilitatea (Consiliu PSD, Primar General PSD, guvern PSD de la început). Sau habar n-a avut că un astfel de proiect nu înseamnă o simplă prezentare într-un film și niște vorbe goale inserate acolo.
înainte de acțiune de strângere a gunoaielor de pe Lacul Morii
adulți și copii, cu toții responsabili de acțiunea ce urmează
gunoaie la baza digului de la Lacul Morii
cele mai multe gunoaie au fost la baza digului, printre dale.
sortare selectivă deșeuri
unele deșeuri au fost colectate separat, în saci de diferite culori
o mică parte din sacii cu gunoaiele de la Lacul Morii
o mică parte din sacii strânși.
Dănuț Sorescu și Marcel Eremia în acțiunea de strângere gunoaie de pe Lacul Morii
foto: Dănuț Sorescu
Dănuț Sorescu și Marcel Eremia
foto: Dănuț Sorescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
ziua drapelului național al României

Chiar dacă în conștiința unora s-au sedimentat versurile vechiul imn al României și au considerat...

Galerie de fotografii Marcel Eremia

La inițiativa lui Dinu Lazăr, am demarat o amplă acțiune de selectare și apoi de...

Gânduri și planuri pentru viitor

Planuri de viitor pentru Salonul Fotografului Român O primă știre. Pentru că am primit un...

Închide