Cum putem contribui la curățarea clasei politice?

Cum putem contribui la curățarea clasei politice

Mă simt (iar) responsabil pentru cei pe care-i cunosc și pe care i-ar interesa opinia mea. Mă adresez însă doar acelor persoane care nu sunt decise încă cu cine vor vota pe 11 decembrie. Dar și celor care pot accepta un sfat din partea mea. Nu mă adresez celor care consideră că o opinie contrară opiniei lor le dăunează grav sănătății. Mai ales că nu o pot gestiona decât exprimându-se grobian. Pe aceștia îi rog să nici nu citească mai departe.

Ca de obicei, eu am votat cu niște idei și implicit pe aceia care le susțin. În general, mai de dreapta. În limite rezonabile de ipocrizie și de sinceritate, pentru nici un om politic nu cred că este corect 100%. Mulți politicieni expun de multe ori mai degrabă ceea ce cred ei că oamenii vor să audă. Nu neapărat că n-ar crede în acele idei, dar nici nu se zbat foarte tare să le pună în practică. Adică așa cum le-au promis în campania electorală.

Cauze:

Din punctul meu de vedere, răul cel mai mare pe care statul (reprezentanții lui) îl face în societatea românească este dat de perechea corupție-incompetență. Această pereche distrugătoare a societății românești nu este de azi sau de ieri, nici măcar de la revoluție încoace. De fapt, ea are rădăcini mult mai adânci, este deja înscrisă parcă în ADN-ul fiecăruia. Într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de educația primită sau dobândită și în care crede cu adevărat.

Cea mai cunoscută și eficientă modalitate de a păstra această bubă a societății este politizarea instituțiilor, de orice fel. Fie că vorbim de Curtea Constituțională sau de instituții de reglementare a unor sectoare diverse din România (CNA, ANRE, ASF, etc, etc) fie că vorbim de doar o direcție măruntă a unei primării dintr-un oraș oarecare . Acolo se pun oameni pe baza ”reprezentării” politice, al algoritmului politic de la un moment dat și nu pe baze de competențe profesionale. Rezultatul este unul distructiv pentru societate și pentru oamenii care o compun.

Cu excepția celor care i-au numit, scopul fiind evident unul de interes financiar, pentru scurgeri de fonduri sau pentru plata unor sinecuri drept răsplată pentru serviciile aduse în trecut unui partid politic sau altul. Aceste forme de corupție prin care unii se mențin la putere au efecte extrem de perverse asupra majorității cetățenilor. Ajung să creadă că numai așa poate cineva reuși în viață. Acceptă chiar să fie părtași la continuarea acestui flagel. Este binecunoscut cazul în care au fost votați politicieni cu sentințe finale datorită corupției, ba chiar persoane care erau în pușcărie la data votului.

Analize:

Analizând un pic situația ce se regăsea la Revoluție, vom vedea foarte clar tabloul general al cercurilor de interese economice. Care s-a împletit cu un partid sau altul și a continuității legăturii cu un anumit partid care a ajuns astăzi să se numească PSD (FSN, apoi PDSR). Era evident că rețeaua de interese (securiști din zona economică, foști directori de întreprinderi și diverse alte personaje de rang 2, 3 ,etc din conducerea Partidului Comunist) de la începutul anilor ’90 sau orientat către acest partid (FSN la vremea aceea) dat fiind că acesta nu avea interesul unor schimbări majore în sistem.

Această caracatiță de interese și-a creat legături în toate partidele care au fost la putere, dar cu precădere în PSD, aici găsind cel mai fertil teren. Acest partid a demonstrat cel mai bine de-a lungul timpului cum și-a apărat corupții. Cum a făcut front comun cu ei atunci când DNA a cerut arestarea lor. Să mai amintesc că actualul președinte PSD este condamnat cu suspendare? Nu critic foarte mult doctrina de stânga a acestui partid, este dreptul fiecăruia de a se identifica doctrinar cu un anumit partid sau altul. Menționez însă perfidia stângii de la PSD de a ține în sărăcie masele pentru a-i putea controla mai bine. Pentru a le induce ideea de dependență de ”ajutorul” de la stat! Prin intervenția mult mai mare a statului, combinată cu politizarea instituțiilor rezultă un organ de control perfect.

Premise:

Din păcate, astfel de cercuri vicioase se pot rupe doar în momente dramatice. Care cumulează o masă critică ce determină un salt calitativ în societate. Sau cel puțin se întrunesc condițiile necesare existenței acestui salt calitativ într-o societate. Un exemplu mai îndepărtat este dat de Revoluția din 1989. Unul dramatic mai recent este incendiul de la Colectiv în urma căruia a căzut un guvern. Mai important este că s-au creat premisele unei conștientizări în masă a societății românești despre răul produs de corupție.

În acest context, guvernul de tehnocrați ce a succedat pe cel al guvernului Ponta, prin desemnarea lui Cioloș de către Iohannis a fost cel care a dus această idee mai departe, aceștia doi din urmă fiind, în opinia mea, cei care au dat cele mai importante semnale în această direcție și altor instituții sau chiar populației în general. O conștientizare care, din păcate, nu are garanția unei ireversibilități istorice. Ea depinde tocmai de cei care pe 11 decembrie vor fi aleși. Adică de fapt de noi, de cei care mergem la vot, pentru că noi suntem cei care îi vom alege. La aceste alegeri vor conta numărul celor care se vor duce la vot și, evident, partidul pe care punem ștampila. Inevitabil apare atunci întrebarea: Cum putem contribui la curățarea clasei politice?

Știu că argumentul suprem al celor care nu se duc la vot este că toți politicienii sunt o apă și-un pământ. Și s-au săturat tot timpul să aleagă răul cel mai mic. În parte le dau dreptate, mai ales pe cei care judecă mai simplificat scena care se vede la orizont. Este adevărat, nu cred că există vreun partid prin care să nu se fi regăsit la un moment dat mai multe personaje corupte. În unele mai multe astfel de personaje, în altele mai puține. În funcție de politica internă a partidului dar mai ales de oportunitățile regăsite de anumite cercuri de interese din țară.

Soluții:

Mergeți la vot. Votați cu cei care susțin în mod real eliminarea corupției din sistem, cu cei care-l sprijină pe actualul premier. Fie PNL, fie USR.

Păcat că PNL face gafe groaznice și nu convinge prea mult. Vezi brambureala de la Primăria Generală sau stupizenia videoclipurilor cu copilul care nu-i deschidea ușa președintei PNL.

Păcat că USR lovește în PNL mai tare decât în PSD, pentru că știe că votanții lui sunt din zona PNL. Canibalizează zona dreptei… Sper să nu se repete situația de la localele din București, atunci când doi se bat, al treilea câștigă. Păcat că USR a marșat cu lozinca ”toți politicienii sunt corupți”. Dar ei nu-s politicieni în acest moment? Nu pot merge mai departe cu un astfel de steag imaculat înainte de alegeri. Vor trebui să facă un compromis politic și să fie alături de PNL în susținerea unor proiecte importante. Nu să fie doar în opoziție ci să sprijine concret guvernarea. Altfel vor crea multe dezamăgiri în rândul votanților lor, având această imagine imaculată și lipsită aparent de compromisuri dar total nerealistă.

Pentru cei care nu pot coborî ștacheta de valori, pentru a se vedea că totuși, nu sunt toate la fel, le recomand oricum să meargă la vot. Să-și anuleze votul. Da, se poate anula, iar votul anulat are mai multe avantaje față de situația în care nu mergeți la vot.

  • nu vă poate folosi nimeni numele pentru a vota, se anulează astfel încercările de fraudă;
  • se pot da semnale politicienilor, mai puternice decât cel dat de absența votanților. În acest ultim caz politicienii poate spune că n-avem cultură politică, că ne pot manipula în continuare.
  • printr-o prezență mai mare la vot, vor dispărea partidele satelit, fantomă, balama, etc care sunt la limita de 5%. Acestea sunt forme de viață politică, create de partidele mari și care culeg votanți din zone de extremism în care nu-și permit oficial să facă parte. Un exemplu clar este PRU al lui Ghiță, partid-satelit din zona extremist naționalistă a PSD-ului. Un exemplu de partid-balama este cel al lui Tăriceanu, ALDE, util evident tot pentru PSD.
  • în general, cei care sunt scârbiți de clasa politică, sunt total împotriva PSD, considerându-l cel mai corupt partid. În cazul unei prezențe la vot scăzute (sub 50-55%), rezultatul este foarte clar, PSD + ALDE vor avea majoritatea. Prin neprezentare la vot, indirect sunteți părtași la alegerea majorității PSD.

Este util să știți și cum să vă anulați votul, pentru a nu greși. NU puneți doar o ștampilă pe buletin. Ea poate atinge o margine de dreptunghi și atunci se consideră vot valid. Puneți ștampile mai multe, până se termină cerneala de pe ștampilă, preferabil nu în interiorul vreunei căsuțe. Ca să fie semnalul clar. Suplimentar, puteți să scrieți și ceva dedicații de sezon, la modul general sau chiar cuiva în mod particular. NU introduceți buletinul în urnă fără să puneți vreo ștampilă pe el. El se anulează dar nu se știe niciodată ce binevoitor se poate găsi să-l facă valid cu o ștampilă…

Concluzii:

Așadar mergeți la vot și:

I. alegeți PNL sau USR dacă:

  • credeți în lozinca: Corupția ucide!
  • alegeți o doctrină (mai) de dreapta (PNL) sau o imagine de politicieni noi, chiar nonconformiști (USR);
  • nu vreți PSD.

II. anulați-vă votul dacă:

  • sunteți scârbit de tot ce înseamnă clasă politică actuală și nu credeți că cineva va putea schimba situația de acum;
  • vreți să dați un semnal puternic clasei politice (gândiți-vă ce ar înseamna un 20%  voturi anulate la o participare de 60%);
  • nu vreți să intre în parlament partide obscure, extremiste.

De alegeri, elevii şi studenţii merg gratuit cu trenul, așa că ei nu au nicio scuză! 🙂

Așa putem contribui la curățarea clasei politice. Hai la vot!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cum puteți ajuta la îmbunătățirea unui eveniment fotografic?

Orice acțiune, eveniment, proiect poate fi îmbunătățit dacă se analizează corespunzător derularea, efectele lui în...

Amintiri din copilărie (30)

Este greu să vorbești despre viața cuiva atunci când ea este profund schimbată după un...

Ediția a 3-a a Salonului Fotografului Român s-a finalizat!

    A trecut și această ediția odată cu strângerea tablourilor din expoziția printată deci...

Închide