luni, 12 decembrie 2016; 18:01 - Diverse    No Comments

Bula noastră cea de toate zilele și cum ieșim din ea

Bula noastră cea de toate zilele

Mesaj postelectoral

Au trecut și alegerile astea iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Constat că nu doar clasa politică ar trebui să se reformeze (unii au început) dar și electoratul într-un mod similar. Ca liberal, îmi este simplu să accept că este dreptul fiecăruia de a decide cu cine vrea să aleagă și dacă vrea să aleagă. Nu-l pot forța pe unul sau pe altul să judece la fel ca mine și cu atât mai mult să acționeze la fel ca mine.
 
Singurul lucru bun pe care pot sau am putut să-l fac este să informez într-un mod cât mai obiectiv cu putință, astfel încât fiecare să ia decizii în deplinătatea cunoștințele sale.
 
Pentru cei care au votat cu PSD sau chiar pentru cei care n-au fost la vot (cei care și-au asumat acțiunea, nu cei care au vrut și n-au putut), în acest fel avantajând tot pe cei din PSD le inserez niște citate. Spuse de către Liviu Dragnea, cu șanse extrem de mari să fie viitorul prim ministru, deci să-și ducă la bun sfârșit aceste promisiuni. Citatul este luat chiar de pe site-ul PSD-ului și auzite de mine personal în emisiunea lui Gâdea când a invitat diferite partide înainte de alegeri. După cum știți, eu urmăresc emisiuni de la diverse televiziuni, tocmai încercând să ies din bula periculoasă în care ne zbatem fiecare dintre noi, la fiecare pas. Adică din bula noastră cea de toate zilele.
Nu recomand nimănui eliminarea de pe lista de prieteni dintr-o rețea de socializare, a celui care votează altfel decât noi sau are cu totul alte opinii, chiar dacă ni se par absurde. Eliminând pe cei care ne sunt opuși în idei și strângând în jurul nostru doar pe cei care ne împărtășesc aceleași opinii, idei, gânduri, ne facem nouă înșine un mare rău. Eu nu am eliminat de pe aceste liste decât pe cei care au depășit cu mult bunul simț în orice comunicare, care mi-au vorbit urât. Din fericire nu au fost decât doi. Sau trei, nici nu-i mai știu pe toți. Accept o mare diversitate de idei dar nu proasta creștere. La atât se rezumă respingerea la care ajung în diferențele de opinii. La atât recomand tuturor să se rezume. Dacă reușesc…

Bula noastră cea de toate zilele.

Ce este această bulă periculoasă în care ne zbatem în viața de zi cu zi? Este un mediu pe care ni-l construim pentru a supraviețui, pentru a ne fi comod, pentru liniștea noastră. Este rezultatul natural al dorinței fiecăruia să-și confirme propriile credințe. Acest lucru se vede la orice pas. Când dorim să ne achiziționăm ceva, să zicem un aparat foto, avem deja în minte un anumit model, apreciem deja o anumită marcă. Chiar dacă încercăm să căutăm păreri pe internet despre modelul respectiv, în subconștient eliminăm părerile negative citite. Spunem că poate a avut ghinion respectiv, că precis o fi înjurat copilul, știți bine, nu? Părerile pozitive sunt tratate regește, pentru ele au darul da a ne întări opinia avută deja. În acest fel nu facem decât să ne afundăm în bula noastră cea de toate zilele și mai mult, să îi micșorăm volumul. Un dezavantaj imens al locuirii într-o căsuță ce se micșorează pe zi ce trece este că vom fi tot mai intransigenți. Tot mai puțin toleranți cu cel care are o opinie contrară.
Ne mirăm că apar ”întâmplător” produse în casetele de reclamă de pe paginile internet vizitate? Întreg comerțul modern se bazează (de exemplu prin giganții Google, Facebook) pe studierea comportamentală a fiecărui individ și-i ”livrează” doar ce-i place, cu ce se simte în consonanță de idei. De ce nu va apărea niciodată butonul de ”unlike” pe Facebook? Pentru că mediul respectiv dorește să te simți bine, să fi înconjurat doar de către cei care te apreciază, care-ți țin isonul și care-ți împărtășesc ideile. Nu spun că aceste aprecieri nu sunt reale. Sunt reale dar sunt doar o parte din bula noastră cea de toate zilele. Trebuie să ne înconjurăm și de persoane care nu ne împărtășesc propriile idei. Sau să urmărim/citim informații contrare opiniei noastre. Știu, e al naibii de greu dacă nu chiar imposibil să acceptăm ceea ce ani sau chiar zeci de ani ne-am sădit în minte…
Exemplu de bule? De regulă nu au nume dar sunt evidente prin poziționările intransigente avute. Sau prin etichetările făcute. Firma X este mai bună decât firma Y. Toți politicienii sunt corupți și vor să fure. Nu am cu cine vota. Degeaba mă duc la vot, nu se schimbă nimic. Firma Z are numai produse proaste. Firma W are cele mai bune telefoane. Sistemul de operare A este mai bun decât B. Etc, etc, etc,  se mai pot da și multe alte exemple.

Despre televiziuni și politicile lor

Știți cu siguranță despre existența televiziunilor de știri de la noi. Cu siguranță știți că fiecare televiziune are un public fidel, atât de fidel încât consideră o blasfemie să afle că cineva cunoscut (”Și-l credeam prieten”) se uită la televiziunea dușmanului. V-ați putea închipui ce ar însemna o confruntare fizică între acești talibani din publicul fidel unei televiziuni (să zicem B1) cu talibanii din publicului fidel ai alteia (să zicem România TV)? Am dat ca exemplu aceste televiziuni, nu doar pentru că ambele sunt partinice într-un mod mai mult decât evident sau că una dintre ele este chiar extrem de mizerabilă și care ar trebui să fie sursă importantă a bugetului din amenzile pe care ar trebui să le primească. Ci pentru a se evidenția mai bine efectele acestui pericol al bulei în care intrăm singuri și greu mai ieșim. Din păcate nu ne poate scoate nimeni de acolo, tot noi înșine trebuie să depunem acest efort.
Se poate chiar și mai rău decât să trăim în acest spațiu îngust al minții. Unii dintre noi, îndoctrinați până peste măsură de aceste ”adevăruri”, se simt obligați (cum fac eu acum 🙂 ) să le promoveze, ba chiar să-i oblige (cum nu fac eu) pe alții să și le însușească. Dacă nu și le însușesc, este dezastru. Neascultătorul este prost, spălat pe creier (!), vândut agenturilor străine, nu este patriot, este comunist, este capitalist, îl caută moartea pe acasă, e tânăr frumos și liber, etc, etc. Mostre luate din mai multe tabere, pentru că s-ar putea să observați incoerența lor semantică din enumerare.

Să revenim la ce mi-am propus inițial

Ajung acum de la bula noastră cea de toate zilele la subiectul de bază, evident în strânsă legătură cu rezultatul alegerilor. La promisiunile lui Dragnea. De ce le amintesc acum după ce campania s-a terminat. Păi simplu. Pentru că trebuie să ducă la bun sfârșit. ”Azi”, așa cum sistematic a accentuat de vreo șapte ori în emisiunea amintită. Pentru că poate fi prim ministru. Așa cum legea dă dreptul fiecăruia de a nu merge la vot cu toate consecințele ce reies așa și în cazul lui, deși are o condamnare fie ea și cu suspendare, Constituția nu-i interzice dreptul de a fi desemnat prim ministru.
Această listă de promisiuni este adresată tuturor, indiferent cu cine și dacă au votat sau nu. Este singurul lucru ce-l mai putem face, noi opinia publică dar mai ales partidele care sper să facă în sfârșit în Parlament o opoziție cu adevărat. Nu doar să fim atenți la realizarea acestor promisiuni. Să fim atenți și la ce s-a făcut bun în acest an să continue, fie că abia s-a început fie că se dorea o implementare puternică în tot sistemul. Mă refer în special la dezvelirea mafiei din sănătate (dar și în alte domenii) și informatizarea administrației. Sper de asemenea că instituții care trebuiau să fie independente de la înființarea lor (mai ales cele din zona justiției dar nu numai) să continue cu ceea ce au început și trebuie să facă. Eliminarea corupției din sistem și pedepsirea vinovaților dar nu doar cei de mâine sau de azi. Ci și pe cei de ieri și alaltăieri. Chiar dacă alaltăieri înseamnă decembrie 1989 sau crime din perioada comunistă.

Așadar domnule Liviu Dragnea, așteptăm ”azi” promisiunile:

Liviu Dragnea: Oamenii sunt interesati de cifre, am vorbit cu mulți oameni și au zis ca revista asta e frumoasa, numai ca nu tine de mancare: să vorbim puțin de venituri. Am gandit care sunt sursele suplimentare si pentru următorii patru ani avem 98,4 miliarde venituri in plus fata de ce era prevazut pentru 2016. Tot ce am prevazut ca facilități fiscale, relaxare, scaderi de taxe, 89 miliarde, avem plus de 9 miliarde, deficitul va fi și mai mic. Salariul minim, 1450 de lei in ianuarie 2017, ceea ce duce la salariul mediu peste 3100 de lei. Impozitarea, toate veniturile, salarii si pensii, impozit 0 sub 2000 lei, peste 2000 lei impozit nu 16, ci 10%, doar pentru valoarea de peste 2000 de lei. PFA: toate veniturile sub 24 de mii de lei anual impozit 0, peste 24 de mii pe an 10% și doar pentru suma care depășește. Pentru familiile care au venituri sub 5000 de lei cumulat, pentru fiecare copil, deduceri de 1600 de lei pe an pe copil. Pentru tinerii care cauta loc de munca si găsesc în altă localitate, statul va suporta 75% din chirie si transport pentru ca costurile sa fie foarte mici. Mediul de afaceri: schimbam total relatia dintre stat si mediul de afaceri. Punem accent pe preventie, nu va mai fi permisa nici o masura punitiva fara preventie, pentru că oamenii de afaceri nu sunt toti hoti, interesul statului nu e sa inchida firme, ci sa le previna, sa le ajute să se dezvolte, este o debalansare totală între capitalul străin și capitalul românesc. La IMM va ramane o singură categorie, la 1 la 9 angajați, impozitul pe cifra de afaceri va fi de doar 1%, iar plafonul va fi mărit de la 100 la 500 de mii de euro. 94% din firmele românești se regăsesc în acest calup. Pentru agricultura: toata lumea stie ce pamant bogat are tara noastră, se vorbeste ca aceasta tara poate sa asigure hrana pentru 80 de milioane de oameni. Importam 230 de mii de tone carne de porc, exportam 32 de mii. Prin Fondul Suveran care va fi unul dintre principalele motoare de dezvoltare economică vom face o retea de colectare si prelucrare. Exista sistemul pentru fiecare fermier în care poți să vinzi toate produsele cu TVA 0, dar statul roman a zis că ce intră ca input e 9% si rambursam noi TVA! Dacă se întâmplă, se întâmplă după un an-doi. Introducem TVA 0%. Sistemul de irigatii, avem prevazut in buget 1 miliard de euro pentru a reface 1,9 milioane de hectare teren irigabil, 30% din productia agricola e pierduta din cauza secetei. Pentru carnea de porc vor fi ajutoare de 1000 de euro pentru fiecare 200 de capete de porci, de asemenea pentru productia de tomate. Pentru tineri, nu am vazut nimic in alte programe, vor fi credite de pana la 40 de mii de lei pentru chirii, pentru avans la casa si studii cu dobanda 100% subventionata și garanție de 80%. Avem program de 10 mii de start-up-uri in 2017, fiecare tanar poate sa aiba acces la 200 mii de lei, grant 100%, totul se întâmplă într-o zi, am creat sistemul, infiintare gratuita, semnatura electronică gratuita, aplicatia va dura o zi, se va depune online, cu accent pe zonele foarte profitabile, in special IT si productie si servicii. Pentru studenti, am avut o intalnire foarte bună cu Consiliul National a Tinerilor, aproape toate solicitarile lor sunt prinse in programul nostru: am trecut in program 200 de lei alocatia per student pentru burse, ceea ce va duce la dublarea actualelor burse sociale și de merit. Industrializarea Romaniei: in Romania au fost lichidate 1300 de fabrici si uzine, 1600000 de români au ramas pe drumuri intr-un an. Va mai aduceti aminte sigur ce era in cea perioada, ni se tot spunea din alta parte ca subventia e o prostie, e învechită, și dincolo se dadeau la greu. Rezultatul? Imaginile socante cu porcii de la Comtim care rodeau zabrelele de foame. A dispărut o bucată mare din economia românească. Prin Fondul Suveran vom infiinta noi capacitati de productie in special in Valea Jiului, in alte zone cu mari probleme, vom investi in societati strategice. Romania are un potential energetic urias pe care nu il are nimeni, avem posibilitatea sa devenim principalul furnizor de energie din zona, vom relua procedurile pentru reactoarele 3 si 4 Cernavoda, continuarea lucrărilor la hidrocentrale incepute, inclusiv Tarnita, obiectiv strategic, vom deveni furnizor de energie in zona, vom transfera din ce în ce mai mult consumul de pe gaz pe energie. Infrastructura: inelul zero al capitalei, am discutat deja cu doamna primar, mergem pe un concept discutat cu oficiali din alte țari, se lucrează intens la refacerea Drumului Matasii, sa ajunga in zona noastra, daca nu ne miscam repede, ocolesc Marea Neagra si trec pe sub noi. Am hotarat cu partea georgiana sa refacem linia de feribot de la Batumi la Constanta, apoi la Bucuresti, inelul zero, o linie de transport in nord, Moldova, celelalte două, Transilvania, care iese prin Cluj in vest, culoarul 4, București Deva Timisoara, plus Bucuresti Craiova Timisoara cu conexiune la Severin. Guvernul Serbiei a anuntat public ca vin cu autostrada pana la noi, e un proiect vechi pentru a face legatura cu Italia si Franta. De asemenea, trasee importante de cale ferata rapida.
Succes domnule Dragnea! Dacă le faceți, fără să creșteți deficitul bugetar sau să măriți alte taxe și impozite, cred că va bine pentru țară. Doar să nu dați vina pe vechea moștenire când ajungeți la guvernare sau să acuzați cifre oficiale măsluite. Pe astea le-am fumat deja….

Doriți să scrieți ceva? Vă mulțumesc!

Subscribe without commenting


© 2009 - 2018 blogul lui Marcel Eremia. Conținutul site-ului este proprietatea Marcel Eremia sau AME design.
Preluarea lui fără menționarea sursei este strict interzisă și se pedepsește conform legilor.

AME design - LARGE FORMAT DIGITAL PHOTO PRINTING

VreauPrinturi.ro - magazin online de tablouri de mari dimensiuni și printuri foto

Citește articolul precedent:
Cum putem contribui la curățarea clasei politice?

Mă simt (iar) responsabil pentru cei pe care-i cunosc și pe care i-ar interesa opinia...

Cum puteți ajuta la îmbunătățirea unui eveniment fotografic?

Orice acțiune, eveniment, proiect poate fi îmbunătățit dacă se analizează corespunzător derularea, efectele lui în...

Amintiri din copilărie (30)

Este greu să vorbești despre viața cuiva atunci când ea este profund schimbată după un...

Închide