Atenție la țepari!

… mai ales la cei care zic că au principii. Principii false și ipocrite evident.

Care este povestea? Unul dintre clienții mei a avut recent o expoziție. Fotograf responsabil, a gândit din timp totul astfel încât fotografiile printate i-au fost trimise cu suficient de multe zile înainte ca să le ducă la cașerat și înrămat, la o firmă din Timișoara, pentru a nu avea probleme cu transportul panourilor mari tocmai din București. Totul bine și frumos până când, cu câteva zile înainte de expoziție, mă sună omu’ disperat că cei de la firma de cașerat i-au stricat câteva fotografii. Sigur, ele urmau a fi refăcute pe cheltuiala acestora dar trebuia ca eu să mă încadrez în timpul rămas disponibil până la expoziție. În astfel de cazuri, nici nu concep altfel, sar în ajutorul omului pentru că știu foarte bine ce înseamnă astfel de situații disperate. Am replanificat lucrările pe care le aveam în acel timp și după ce le printez, le trimit direct firmei în cauză, cu factură, cu chitanță (fără a-i mai socoti taxa de urgență aplicată în astfel de cazuri), plată ramburs prin curier, așa cum m-am înțeles cu fotograful. Trece o săptămână, trec două și banii tot nu mai veneau. Merg pe firul evenimentelor și aflu că angajatul de la firma de curierat a notat cu o rubrică mai jos suma de plată, trecând-o la ”asigurare” în loc de ”ramburs”. Cei de la Olteanu Art, căci despre ei este vorba, deși știau că au de plătit paguba produsă din vina lor (este vorba de 185 de lei, ca să nu se creadă că vorbim despre cine știe ce sume), au tăcut mâlc atunci când curierul le-a adus pachetul și apoi a plecat. La următoarea revenire a curierului (după ce l-am contactat și și-a dat seama de greșeală) respectivii țepari de la Olteanu Art au refuzat să mai plătească rambursul pe motiv că adoptă principiile șefului lor (dl. Mihai Olteanu Paul) care zice că ”cine greșește plătește”. Un principiu corect la bază, dar numai dacă nu ar fi pasat într-un fel de leapșă ipocrită, la primul venit.  Chiar dacă în mod evident greșeala curierului nu are nicio legătură cu fapta inițială făcută de cei de la Olteanu Art. Faptă care trebuia plătită conform aceluiași principiu. Însă principiul domnului MOP avea un termen de valabilitate care a expirat la prima ocazie favorabilă de țepuire.

La o plimbare pe site-ul fundației d-lui MOP, aflăm că după o inactivitate de 10 ani a revenit pe scena culturală din Timișoara cu intenția de a continua (extras de pe site-ul lor) ”ce făcea și înainte. Adică să ajute cultura română. Să lanseze și să susțină artiști și lucrările acestora, să organizeze expoziții de grup, tabere de creație, să acorde sprijin material artiștilor și multe altele.” Probabil că la capitolul ”și multe altele” se referă la a trage țepe, a-i minți pe artiști că-i sprijină și a fi ipocriți. Fotograful în cauză, clientul meu, trebuie acum să achite el contravaloarea pagubei produsă de către angajații firmei Olteanu Art pentru că respectivul domn MOP se dă pierdut prin concedii, nu mai răspunde la telefoane, adică s-a dat la fund. Probabil că acolo se simte foarte bine, nu-i miroase nimic, este în continuare lipsit de griji și dornic de a ajuta arta.

Iată un alt exemplu cum viața bate filmul, să-l parafrazez pe maestrul Dinu Lazăr într-o comparație  a comportamentul real al d-lui MOP și CV-ul acestuia (extras de pe același site):

– Project Manager in a wide variety of business applications.
– Direct experience with direct marketing, negotiation and sales.
– Particularly interested in business development.

Mihai Olteanu’s Specialties:

Negotiation, sales, branding, development management

Mihai Olteanu’s Experience:

– Development Manager FrameworX (Privately Held; Executive Office industry)

August 2009 — Present (1 year )

– CEO and Founder Olteanu Art (Privately Held; Arts and Crafts industry)

January 2008 — Present (2 years 7 months)

– Intermediation of artists and art work, brand development, sales strategy development, direct sales, negotiating the terms for new exhibitions, artist image development

– Development Manager Colorfull Agency (Executive Office industry)

January 2008 — Present (2 years 7 months)

– Owner UrbanTM (Music industry)

April 2005 — October 2007 (2 years 7 months)

– Event planner and project manager

Mihai Olteanu’s Education: Universitatea de Vest din Timisoara

FEAA , Economics , 2008 — 2011 (expected)

Iată un om cu un astfel de CV cum se comportă în viața reală. Îi amintesc d-lui MOP că introducerea unor documente fiscale (factura și chitanța emisă de noi pe datele firmei Olteanu Art și pe care nu le vom anula) în contabilitatea firmei lui fără să achite de fapt suma în cauză, este evaziune și se pedepsește conform legii. Din punct de vedere financiar el încă este dator, datorie care se va stinge numai după ce ea va fi plătită direct clientului nostru. Este jenant să te comporți în acest fel și-i mai amintesc acestui domn că este vorba de 185 de lei, nu de kg de aur, valoare care poate ar echilibra lipsa de onoare.

Un aviz și celor care doresc să se angajeze la acest personaj (pe site-ul menționat apare și un anunț de angajare pentru PR și Marketing) și celor care vor să colaboreze cu acesta. Mă îndoiesc că acest caz a fost o ”scăpare” în comportamentul individului, din punctul meu de vedere acesta este caracterul lui, unul fals, ipocrit și mincinos.

Am să iau legătura cu prietenii mei din Timișoara, din presă și din diversele instituții culturale (Centrul Cultural Francez și alte asociații culturale din Timișoara) cu care am colaborat până acum și  în spiritul unei informări corecte în eventualitatea colaborării pe care ar putea să o aibă cu acest ”apărător” al culturii.

Pentru mine acest episod este trist din mai multe puncte de vedere. Unul evident, de principiu, (cel adevărat nu cel ipocrit promovat de dl. Olteanu) că acela care greșește trebuie să plătească. Mai sunt trist și pentru că am crezut că în Timișoara (orașul meu natal) nu există astfel de uscături care fac comunitatea de râs. Se pare că am greșit și conform principiului atât de amintit aici, voi plăti. Cu multă jenă și rușine în suflet că există astfel de indivizi.

.

Marcel Eremia, marți 20 iulie 2010 la 22:47

25 Comments

 • În fine,
  data viitoare…
  ai sa te faci ca ploua pe strada ta…
  Dar, nene, rau faci la suparare 🙂

  PS: salutari dintr-un Intercity cu deja 2 ore intirziere la activ…

 • @Catalin: Nici nu sunt supărat, sunt doar trist! Nu aș dori să mă vezi cum fac la supărare! 🙂

  Dar ce faci tu în Intercity? Pleci la Timișoara? Vrei să-ți dau adresa omului? 🙂

 • MOP… initialele ii sint predestinate, iata ce zice aciulea la wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mop
  Nu ai ce sa faci Marcel… asa sint ‘oamenii’

  Eu mi-am luat o tzeapa de la un businessman mioritic care isi muta gratiosul DOS in Q4 si BMW X5 (sa nu se creada ca e vorba de disk operating system) dupa ce i-am facut fotografii la comanda si am petrecut vreo 4-5 zile prin munti. Cind i le-am dus sa le alegem si sa iau banii pentru a le da la tiparit, mi-a spus ca nu are bani ca sa le tiparesc eu si apoi ‘vedem cum facem’ Nu erau multe, erau vreo 40 30×45… evident le vroia caserate, inramate, cu sticla antireflex… Urmau sa ii decoreze cele patru vile pe care le ridicase in Busteni. E treaba veche… s-a racit acum, au trecut vreo cinci sase ani, dar am tras niste invataminte, evident. Pe scurt, contract cu plati etapizate astfel incit ei sa aibe de luat de la mine, nu invers…

 • ..nu inteleg..fundatia nu mai vrea sa plateasca??? dacaeste asa trebuie sa transmiti aceasta istorie documentata cu comportamentul lor la Camera de comert Timis daca este inregistrata acolo ..!
  este intolerabil sa avem comportament europeean si sa avem camasa jegoasa la git ..si unghiile murdare de kkt mincat..!
  mioritza este doar un motiv de neputinta ….nu de mindrie..! o ciordeala in grup …asta este epopeea nationala….!o ciordeala de turme urmate de omor …! cine vorbeste de mindrie ..de cerbicie..de credinta? ..de curaj…de sacrificiu..?
  ..la noi si cind se omoara intre ei ..totzi zic …hai Doamne ajuta ..!

  ps ..te rog sa notifici printr-un inscris ..”incurcatura” si sa le pui in vedere sa plateasca ….suma nu este mare ..dar sa plateasca …!
  ..dupa notificarea transmisa …avocat ….si recuperare..!

 • Mitocănie se găsește peste tot, Cătăline… nu e vorba că așa sînt oamenii: planuri de afaceri pe termen ultra scurt, de o zi doar.

 • ce tare e nenea asta… cred ca esti tu ofticos… ia uite ce zice in cv-ul domnului:
  „Negotiation, sales, branding, development management”
  io te-as sfatui sa nu te mai iei de domnii care vor sa ajute arta si pe tinerii artisti.
  P.S. ce te astepti marcel… niste jegosi, nesimtiti, tepati… etc… sti si tu…

 • @Catalin: Se pare că sunt specii născute pentru asta. Și nu cred că se rezolvă prin contract totul… Probabil avansul ar mai rezolva din cazuri.

  @feri: Da, acel domn nu mai vrea să plătească pentru că firma de curierat a greșit și nu i-a cerut banii de prima dată. Pe bune, astea-s explicațiile lui. Cică să plătească cei de la curierat, că ei au greșit ultimii… Într-o continuare a ”logicii” omului, dacă X i-ar pocni mașina curierului, iar acesta ar cere daune să ceară și suma ramburs pe care ar fi trebuit să o încaseze de la MOP. Că doar X e ultimul vinovat din lanțul absurdului…

  Nu căuta logica explicaților. Nu există. Este o atitudine evidentă de țepar.

 • trist, oameni fara coloana.

 • Nu poate decat sa-mi fie greata. Astfel de „oameni” merita aratati cu degetul si izolati. Nu conteaza suma de bani. Conteaza gestul. Societate de kkt, oameni de kkt.

 • @Marcel Eremia:

  Veneam de la Braşov…

 • stii ce as face…???

  as cauta adresa lor de email si as organiza o intrebare din partea tuturor prietenilor tai ….si anume :

  mai Domnu’ funfatie mop..!

  ..este adevarat ca nu vreti sa platiti prietenului noastru contravaloarea unei comenzi..?i

 • @feri: Dragă Feri ești plin de idei. Bune. Pe bune. Adresa lui/lor nu o am, dar este un formular pe pagina lui de contact:

  Așa că cine dorește poate să-i scrie. Poate insera și o dedicație din partea mea sau personal, după preferință. Eu i-am trimis de ieri un link cu acest articol, așa că sunt sigur că deja ne citește cu drag…

 • marcele, io m-as baga la un PR la firma mopului … zic sa-l „educam” din interior… ca eu cu dreapta omor si cu stanga las pe drumuri, numa’ din priviri! Dar tu esti prea de treaba si eu prea elitista in cafteli, sa ne punem mintea cu el. deci, tu presrie-i datoria, ca de proscris l-au rezolvat deja prietenii tai (indraznesc sa ma includ). Amin!

 • Sunt un bun prieten al clientului (Stefan Andronache) si mi-a povestit intamplarea cu pricina de la bun inceput. Nu mai am nimic de adaugat la ce ai scris tu decat ca sunt scarbit (si cred ca nu sunt singurul) de astfel de indivizi care ar fi in stare sa jupoaie si pielea de pe om in timp ce ar poza in oameni onesti. Domnul MOP a construit o firma care cu siguranta se va bucura de o „frumoasa” publicitate, mai ales in Timisoara.

  Pe acelasi principiu am putea sa dam buzna la el in casa, sa spargem tot pe acolo, sa-l batem bine si apoi sa ne justificam actiunea ca suntem amnezici si cineva ne-a indreptam in acea directie, spunandu-ne ca acolo locuim. Vinovat ar fi cel care ne-a indrumat. Ce mentalitate de om sarac cu duhul … doar are un nume predestinat …

  Felicitari pentru articol si pentru gest (uimitor tin sa precizez, caci in ziua de azi mai rar asa ceva) !

 • Am o poseta albastra.Mica.Mi-a placut asa de mult Timisoara cand am vazut-o prima data , ca nici pana azi n-am putut sa arunc obiectul albastru si zburdalnic.
  Am cunoscut-o in vremea in care, in mediul meu, nu vedeam decat posete maro sau negre.
  Uscaturi peste tot…va felicit ca stiti sa va luptati si mai ales ca plantarati in lume inca un muschetar!

 • @manuela: Manuela, din descrierea ta, eu te-aș angaja ca recuperator…. 🙂

  @ciprian: Mulțumesc pentru aprecieri.

  @DD: ”mică, mică da’ te duce în … ispică!” 🙂 V-a cam ispitit poșeta… 🙂

  Mulțumesc pentru gândurile frumoase adresate … mușchetarilor!

 • Voinicule, ma aliez cu voi in lupta impotriva tzeparilor. Am scris si eu pe blog si am publicat dovada faptului ca MOP-ul scrie. Greu, dar scrie…

 • Pardon, povestea este aici:
  Am observat ca linkul duce la blogul foto, nu la Mediablog, acolo unde am dat cu MOP-ul pe jos.

 • @Catalink: Mulțam Cătălin pentru sprijin. Sper ca să fie cât mai mulți cei care află despre acest fapt.

 • Ma bucura initiativa domnului Marcel Eremia si sper ca acest articol sa ii fereasca pe altii de problemele pe care le-am avut (atat eu, cat si firma AME Design) cu acest Mihai Olteanu Paul.

  Cu cateva zile inainte de vernisaj m-am dus sa ridic fotografiile inramate de la firma FrameworX (firma lui MOP). Ajuns acolo am fost informat ca 2 print-uri „s-au zgariat”, aparent singure. Nici un om din firma aia nu a reusit sa desluseasca misterul printurilor zgariate.
  A urmat o discutie destul de lunga si complet inutila, la sfarsitul careia am ales singura varianta existenta de rezolvare a problemei.
  L-am sunat pe dl. Marcel Eremia i-am povestit intamplarea si l-am intrebat daca ar putea sa ma ajute.
  Doua zile m-ai tarziu printurile au ajuns la FrameworX. M-am dus dupa fotografiile inramate si am sperat sa nu trebuiasca sa mai calc vreodata pragul acelei firme.

  Dupa aproximativ o saptamana primesc un telefon de la AME Design in care mi se cere ajutorul in recuperarea banilor de la MOP. (cum s-a ajuns la asta puteti citi in articol).
  M-am dus la FrameworX sa vad despre ce e vorba. Am fost asigurat ca e doar o incurcatura si ca banii vor fi virati in aceeasi zi sau cel tarziu in ziua urmatoare.
  Aproape doua saptamani mai tarziu, cei 185 lei tot nu au fost trimisi. De la ultima discutie cu MOP (cea in care am fost asigurat ca se face plata), toate tentativele mele de a lua legatura cu el s-au lovit de un zid. La firma nu e de gasit si la telefon nu raspunde.

  Am facut eu plata celor 185 lei. Am considerat ca am o obligatie morala fata de firma care m-a ajutat.

  Doua zile mai tarziu am primit un telefon de la dl. Marcel Eremia. Mi-a zis ca imi returneaza banii pentru ca stie ca eu nu ii voi mai recupera vreodata de la acest MOP.

  Ultima mea tentativa de a recupera banii de la MOP a fost in ziua in care am facut plata. La telefon nu a raspuns, asa ca i-am trimis un SMS in care l-am informat ca am facut eu plata si astept un semn de la el in legatura cu despagubirea mea.
  Spre surprinderea mea a raspuns la SMS. Surpriza si mai mare a fost cand am citit raspunsul lui:
  „Habar nu am cine esti si eu nu raspund la nr care nu le cunosc, pentru ca is mult prea ocupat ca m-am mutat din tara”

  Initial nici nu am stiut cum sa reactionez la un astfel de mesaj dar intr-un final, i-am amintit cine sunt printr-un nou SMS

  Raspunsul (litera cu litera):
  „Copile veziti de facut poze ca nu esti asa important in cat sa te retin. Firma a fost vanduta. Nu mai ii problema mea. Nu ma mai deranja”

  Inainte de acest ultim mesaj, am crezut ca MOP avea impresia ca tocmai facuse afacerea vietii lui cand si-a vandut onoarea cu 185 lei. Dupa ce am citit acest SMS, inclin sa cred ca de fapt el nu a avut niciodata asa ceva.

 • @Stefan Andronache: Mda, dezolant… Mulțumesc pentru detaliere.

 • Te lupti cu morile de vant. Singurul lucru care il poti face e sa anunti lumea sa nu pateasca la fel ca tine.

  Cu oameni de genul nu o scoti la capat indiferent daca e vorba de 185lei sau 1850lei. Iti zic pentru ca am mai patit si eu una-alta.

 • @Alexfotograful: În general, expresia ”te lupți cu morile de vânt” nu-mi place pentru că de multe ori aceste ”mori de vânt” sunt limitele fixate de noi în mod subiectiv prin indiferență, slăbiciune de moment, comoditate, lipsă de responsabilitate etc. Evident, nu întotdeauna. Atunci, cum bine spui, măcar să facem publice aceste evenimente.

 • acum da tepe pe alta firma „fabrica de rame” . MOP strikes again

 • @alt tepuit: Dați detalii să le cunoască lumea și să se ferească.

2 Pingbacks

 • Atentie la tepari… : Teleobiectiv

 • Feriti-va de MOP | catalincocos.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.