A trecut o primă etapă…

2014_02_23_AME13298_articol

… din cea de a doua ediție a Salonului Fotografului Român. În acest moment avem două informații de mare importanță. Una îi privește direct pe cei care au parcurs școlile de fotografie care tocmai s-au înscris iar cealaltă este o veste foarte bună pentru cei care, din diverse motive nu au absolvit vreo școală de fotografie sau au absolvit o școală care astăzi nu mai există! Veți avea toate aceste detalii mai jos.

Aveți în imaginea din articol un detaliu din aspectul tabloului ce se va găsi în expoziție. Este vorba de un tablou format 70cm x 50cm, având un aspect foarte apreciat de mulți fotografi, realizat prin înrămarea printurilor cu o ramă de aluminiu ultralight, foarte subțire, discretă, cu un design unic special realizat pentru un aspect deosebit de plăcut. Conține o agățătoare plată care permite prinderea de perete fără a lăsa vreun spațiu între perete și tablou. Prin construcție, agățătoarea culisează în profil, permițând o extrem de ușoară aliniere a tabloului. Vor exista niște margini albe variabile ca lățime, de jur împrejurul imaginii, acest mod permițând folosirea unor proporții diferite ale imaginilor dar și scrierea numelui fotografului, a titlului imaginii, precum și a școlii pe care o reprezintă. Aceste editări și aranjamente ale imaginii le va face organizatorul. Nu se admit sigle sau semnături pe imagine. Imaginile vor fi printate pe hârtie mată în tehnologie fotografică tradițională (expunere și developare chimică RA4 a unui material fotosensibil) cu o rezoluție echivalentă de 4000dpi!

Prima informație.

S-a finalizat perioada de înscriere a școlilor. S-au înscris 24 de școli de fotografie (definiția extinsă dată de regulamentul evenimentului), destul de bine distribuite prin țară, alocându-se fiecărei școli un număr cuprins între 1 și 9 tablouri gratuite, în funcție de criteriile de departajare anunțate. Mi-a atras atenția faptul că din municipiul Constanța s-au înscris 4 școli de fotografie! Felicitări! Doar Bucureștiul depășește acest oraș la numărul de școli înscrise, cu un număr de 6 școli. Apreciez în mod deosebit decizia colectivului Universității de Artă și Design din Cluj specializarea Arte Plastice (foto-video) condus de Feleki Karoly de a reprezenta această instituție de învățământ. Ei au fost și cei care au primit numărul maxim de tablouri din cele 100 de tablouri gratuite.

Așa cum am prezentat deja, la stabilirea numărului de tablouri alocate gratuit s-a ținut cont de numărul de ore de teorie (esențial pentru un sistem de învățare, drept care acest criteriu a avut ponderea cea mai mare), de durata cursului (pentru o curbă de învățare potrivită unei asimilări cât mai bune a cunoștințelor dobândite), de numărul de cursanți care au absolvit această școală, de istoricul școlii, de faptul că acordă o diplomă sau nu (recunoscută sau nu conform standardelor ocupaționale COR) chiar și de rezultatele cursanților acestora (vizualizând, acolo unde a fost posibil, albumele de fotografii prezente pe site-urile școlilor înscrise), etc. Fiecare criteriu a avut o anumită pondere în calcul, ducând astfel la o clasificare a școlilor după aceste criterii de departajare, ajungându-se în final la alocarea unui anumit număr de tablouri gratuite fiecărei școli.

Avem următoarele școli înscrise (scrise în ordinea alfabetică a denumirii lor):

Asociația Bucureștiul meu drag (memoria vizuală a orașului) – București

Avantaj Consulting – București

Avatar Studio Photography – Constanța

DALLESGO FOTOGRAFIE – București

Escamonde – Ploiești

Foto Profesional – Constanța

FOTOTUR în Maramureș cu Mihai Grigorescu – Baia Mare

George Manolache Fotografescu – Tulcea

GMB Computers – Constanța

HighSchoolPhoto – Constanța

PhotoTOUR – Brașov

S.P.A. Bv. Artă Fotografică – Brașov

Școala 9 – Baia Mare

Școala de Fotografie a Casei Studenților, Timișoara

Școala de fotografie ArtImage Cluj-Napoca

Școala de Fotografie Cristian Tzecu – Timișoara

Școala de Fotografie Freelancer – București

Școala de fotografie Image Art – Sibiu

Școala de Poetică Fotografică – Francisc Mraz – București

Școala de tehnică și artă fotografică New Age Photography – București

Școala Populară de Arte Mureș – Secția Foto-Imagine – Tg-Mureș

Universitatea de Artă și Design – Cluj

Workshop de fotografie In Focus – Craiova

Workshopuri cu Sorin Onișor

Conform solicitărilor unor școli de a participa cu un număr mai mare de tablouri decât cel alocat de către organizator, există posibilitatea suplimentării lor, dar nu în regim gratuit ci achitând câte 150 de lei pentru fiecare tablou suplimentar, așa cum am anunțat și în regulament.

Pașii următori aparțin cursanților, aceștia vor trimite organizatorului maxim două fișiere + borderoul aferent, urmând ca imaginile să fie jurizate chiar de către reprezentanții școlile pe care le-au parcurs (organizatorul le va trimite pentru jurizare, imaginile micșorate pentru o gestiune mai ușoare a lor). La solicitarea unor școli s-a făcut o derogare de la această procedură, reprezentanții acestora vor prelua direct fișierele de la cursanți, organizând selecțiile și trimițând apoi organizatorului doar selecția făcută pentru albumul web și pentru expoziția printată. Dacă nu există o solicitare expresă pentru această derogare, procedura este cea din regulament. Aceasta precum și alte detalii le regăsiți pe site-ul evenimentului.

Succes tuturor fotografilor participanți dar și celor care-și vor juriza cursanții, să aleagă cele mai reprezentative fotografii pentru stilul școlii respective. Nu uitați, trebuie selecții pentru expoziția printată și separat, pentru albumul web. Sunt și eu, ca mulți alții, foarte nerăbdător pentru a vedea selecția pentru web dar mai ales cea pentru print. Succes tuturor!

A doua informație! FOARTE IMPORTANTĂ!

Am primit multe solicitări din partea unor fotografi de a participa la acest eveniment, dar care nu aveau cum, pentru că școala pe care au parcurs-o nu mai există în acest moment (cazul fostului CPPC, etc.) sau pur și simplu nu au absolvit vreun curs de fotografie, workshop foto sau vreo școală de fotografie, chiar cu extinderea definiției din regulament. Am considerat că există totuși o posibilitate de a oferi acces la acest eveniment, FĂRĂ A REPREZENTA VREO ȘCOALĂ DE FOTOGRAFIE, în acest caz neavând dreptul la gratuitatea celor care reprezintă vreo școală, în limita numărul de tablouri alocate gratuit acestora.

Cu alte cuvinte, extind posibilitatea de participare la acest eveniment a oricărui fotograf, cu condiția să achite costul de participare, la valoarea de 150 de lei/tablou. Toți acești fotografi vor fi grupați la expoziție într-o secțiune separată. Deși lucrările acestor fotografi nu vor fi practic jurizate, reprezentantul sălii de expoziție precum și organizatorul vor putea totuși refuza lucrări care contravin politicilor proprii, descrise și în regulament. De asemenea, toate fotografiile din această secțiune extinsă vor fi și ele publicate pe internet, într-un singur album. După expoziție, tablourile vor fi cedate autorilor acestor imaginii la fel ca și ale celorlalți. Pentru înscriere, și acești fotografi trebuie să trimită toate fișierele precum și borderoul aferent completat, la fel ca și ceilalți. La rubrica ”curs absolvit” din borderou, vor completa ”N/A”.

Plata tuturor tablourilor care nu fac obiectul alocărilor gratuite, va trebui făcută până la finalizarea perioadei de înscriere, adică până în data de 12 februarie. Plata poate făcută prin virament, numerar la sediul firmei AME design sau chiar prin PayPal.

Va fi extrem de interesant de a analiza imaginile care vor fi expuse în acest grup cu cele din grupul școlilor.


Marcel Eremia, miercuri 4 februarie 2015 la 10:00

2 Pingbacks

  • Înscrie-te la Salonul Fotografului Român | Blog de fotografie

  • Update: Salonul Fotografului Român | PHOTOgraphia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.