luni, 21 noiembrie 2011; 16:39 - Diverse    8 Comments

Românii sunt sau nu sunt…

Circula zilele trecute un apel la o campanie de a face ceva pentru a ne schimba imaginea ce o avem în lume chiar și la (doar) nivel de Internet. Aveți mai jos aici filmulețul dacă nu ați aflat între timp de el.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Und7tNOt9qM

Nu comentez că, deși se apelează la ceva specific românesc, în filmuleț nu se folosesc diacriticele corespunzătoare. Nu acesta este subiectul. Oare de ce trebuie să fie și o firmă implicată în campania asta, nu se decredibilizează sensul acțiunii? Că este doar un clip publicitar pentru firma respectivă? Dar într-o lume ipocrită și mercantilă apelarea la aceste tehnici nu este nici pe departe cel mai rușinos mod de lucru, nu? Dar nici acesta nu este subiectul acestui articol…

Am încercat din curiozitate aplicarea aceluiași mecanism și pentru alte nații față de care, de multe ori trăim un sentiment de inferioritate. Surpriză mare!

la alții este mai simplu…

Am încercat și cu alte cuvinte pentru a vă da seama de ”credibilitatea” și ”valoarea” unor de surse pentru aprecierile (a se citi ”ștampilările”) generale pe care de multe ori tindem să le facem.

 

Rezultatele găsite de Google pentru alte națiuni sunt identice chiar și mai neplăcute decât cele găsite pentru noi. Iar acest aspect ar trebui să fie un moment de mândrie pentru noi (”senzații tari” asemănătoare cu cele trăite în zicala ”să moară și capra vecinului”), dovada fiind că aceste trăsături negative ale unei persoane (invidia, mulțumirea pentru faptul că și alții o pățesc măcar la fel, lauda de sine, etc. etc) sunt des folosite în diverse campanii publicitare românești. Cu succes(uri) se pare.

Aceste lucruri nu ne deranjează? Ne deranjează doar atunci când cineva reușește să ne zgândăre sentimentele naționaliste (care pot fi reale) și ne orientează automat spre acel ”dușman” fictiv? O luptă cu Internetul? Sau cu cine? Cu ușurința cu care un individ pune o ștampilă pe un altul? Gândiți-vă la șabloanele cu care suntem îndoctrinați noi înșine despre un francez, un italian, un german, un american, un somalez, un arab, un evreu, etc. etc., etc. și apoi poate înțelegem cam ce șanse de reușită ar fi în această luptă oricum nedreaptă. Nu-i oare mai eficient să lupți de fapt cu cauzele reale ale acestor stări care, de ce să nu fim cinstiți există, dar de cele mai multe ori există pentru că interesele cu care am intrat în conflict la un moment dat o doresc și o acutizează?

Aș putea fi acuzat de lipsă de patriotism pentru reacționez astfel la aceste campanii, în loc să promovez și eu mai departe aceste idealuri naționale mărețe. Din păcate, nu-mi place deloc când cineva se joacă cu aceste sentimente și poate că tocmai de aceea, că sunt patriot, mă deranjează să mă simt manipulat când de fapt interesul este altul. Pe de altă parte, chiar și fărâma aceia sinceră din campanie care dorește să schimbe ceva din imaginea României poate fi mult mai bine pusă în practică dacă nu am avea niște conducători imbecili (scuzați cuvântul ”conducători”). Ei sunt cei care ar trebui să o facă într-o măsură mult mai eficientă și până la urmă, mai normală. Poate doar și pentru argumentul naiv dar enervant de sincer că de aia i-am votat și de aia i-am pus acolo sus să facă treabă nu să ne simțim jenați că suntem români. Pentru că mă simt extrem de inconfortabil cu coexistența celor două sentimente: cu cel de a mă simți bine că sunt român și cu cel de rușine că am așa conducători.

Iar pentru liniștea personală a fiecăruia:

și a celor care au inițiat campania pentru că avem niște rezultate noi, mult ameliorate:

Bine că s-a rezolvat problema cu ce nu suntem (bănuiesc că acum toată lumea trebuie să știe, că doar este scris pe Google, nu?):

Iar în final, ar trebuie să țineți cont și de faptul că:

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=K3CHi_9sxj0

.

Marcel Eremia, luni 21 noiembrie 2011 la 16:36

8 Comments

 • Te-au tăiat de la berea și micul de 1 Decembrie 🙂

 • @Cătălin: Cine m-a tăiat? 🙂

 • Extrem de interesant ce spuneti.
  Problema e ca totusi tzara s-a dus dracu`, indiferent cum am lua-o, si campanii de dezinformare vor fi zeci, poate sute, ca vin si alegerile. Se fac studii de caz, se arunca o piatra in balta si se masoara cercurile, d-astea. Ramane sa nu ne pese sau sa nu punem botu`…

 • Excelent post, d-le Eremia! Ma bucur ca ati pus punctul pe „I”. Poate ca aceasta campanie ar fi fost mai buna daca era orientata catre interior si nu exterior. Toti pleaca de la efecte si nu cauze, de la exterior nu de la la interior de la fata la suflet, de la imagine la concept – ca sa vorbim in termeni fotografici. Nu ma intereseaza de loc ce cred altii despre romani. Ma intereseaza in schimb de cocalarul care arunca cutia de bautura pe geamul masinii de 80 mii Eur in plina strada. Exemple sunt mii. De aici trebuie plecat. Si cum spuneati, un prim pas ar fi sa fim un pic mai nteligenti atunci cand ne alegem conducatorii, acesti (de)formatori de imagine care pot face sau strica enorm de mult.

 • @DL: Trebuie să ne pese, dar să nu punem botu’… 🙂
  @Gabriel: Ați înțeles perfect sensul articolului. Mulțumesc! Spor la alegerile de la anu’! 🙂

 • ,,Sfânta Evanghelie spune ca la sfârşitul lumii vor fi chemate toate neamurile. Deci naţia rămâne pâna la sfârşitul lumii. Ba mai mult, fiecare neam şi tară are îngerul său păzitor.
  Neamurile creştine trebuie să rămână. Iar creştinii trebuie să fie la locul lor, echilibraţi, serioşi şi să nu se dezlipească pentru nimic în lume de pământul străbun în care i-a născut Dumnezeu. De ce există tentaţia de a pleca în altă ţară? Credeţi că, afară de Dumnezeu, ne vrea cineva din lume? Cine îşi pune nădejdea în Răsărit şi Apus se înşeală amarnic. Numai în Dumnezeu, în smerenia, răbdarea şi deviza părinţilor noştri, a românilor dintotdeauna, ne putem pune speranţa. Nu ne-au scos de aici nici turcii, nici tătarii, nici ruşii, nici nemţii, nici austro-ungarii, şi nici de-acum înainte nu ne va scoate nimeni. Doar Dumnezeu, daca ne vom îndeparta de El. Asa că, treziţi-vă, luaţi aminte şi, cot la cot cu preoţii, cu călugării, treceţi la post, la rugăciune, la spovedanie. Aşa trebuie să fie o ţară creştină care poarta Crucea de două mii de ani.
  Treziţi-vă, fraţi români, pâna nu-i prea târziu! Fericirea noastra este sa rămânem aici, unde ne-a născut Dumnezeu, cu Hristos în braţe şi în braţele lui Hristos“.„http://vlad-mihai.blogspot.com/2011/11/22-noiembrie-4-ani-de-cand-calugarul.html

 • @DD: Este un punct de vedere… 🙂

 • […] Romanii sunt destepti(4000dpi.ro) […]

Doriți să scrieți ceva? Vă mulțumesc!

Subscribe without commenting


© 2009 - 2019 blogul lui Marcel Eremia. Conținutul site-ului este proprietatea Marcel Eremia sau AME design.
Preluarea lui fără menționarea sursei este strict interzisă și se pedepsește conform legilor.

AME design - LARGE FORMAT DIGITAL PHOTO PRINTING

VreauPrinturi.ro - magazin online de tablouri de mari dimensiuni și printuri foto

Citește articolul precedent:
3 în 1!

(foto: Horia Manolache) Deschidere de studio, expoziție foto și o distracție! . De la  Horia...

10 destinații fotografice din România

Revista Chip FOTO-VIDEO și fotograful Mihai Moiceanu vă invită marți, 15 noiembrie, la ora 19:00...

update la Nikon 5100

Dragi utilizatori de Nikon D5100. A apărut un update la firmeware-ul acestui aparat. Detalii la:...

Închide