(In)dependenţa omului modern

Până nu demult, mai exact până duminica trecută, am crezut că omul modern este dependent, pe lângă mâncarea şi lichidele de orice fel, necesare subzistenţei acestuia, doar de următoarele utilităţi:

curentul electric, gaze şi apă. Urma să constat în curând, că mă înşelam amarnic.

Ajuns acasă, duminică pe la prânz, întors cu forţe proaspete tocmai de la Sulaina Cenăl cu gaşca din Lanul de secară, m-am pus să descarc cardurile cu fotografii din zona amintită. Însă bătrânul meu socotitor, auzind el de la o vreme că e pus pe lista de priorităţi a schimbărilor de primăvară cu altul mai proaspăt şi mai vânos, deşi a slujit cu devotament vreo trei ani funcţionând non-stop cam 99% din această perioadă, s-a pus pe o răzbunare cruntă, blocându-se. După o resetare hard, devotatul de care vorbesc a cedat nervos, nemaivrând să facă nimic, dar chiar nimic. Nici măcar să afişeze o informaţie, ceva acolo pe ecran, ca să-mi minimizeze groaza ce începea să mi se aştearnă pe faţă, gândindu-mă cu spaimă la câte programe trebuie să reinstalez, câte setări mai trebuie să fac. Păi să nu urli cât te ţine gura?  Mi-am suflecat  mânecile şi înarmat cu o şurubelniţă şi cu multă răbdare am trecut la fărâmiţarea calculatorului. Eram optimist, însă unul rezervat, datorită faptului că mă bântuia deja o bănuială că pacientul nu va avea de gând să se întoarcă la cele lumeşti. Rând pe rând am verificat diverse componente şi organe ale socotitorului care nu mai ştia nici măcar tabla adunării cu unu şi zero şi am constatat cu „bucurie” că placa de baza este cauza decesului subit. Încercam să nu mă mai gândesc că pe calculator era instalată baza de date a firmei, fără de care nu mai puteam să gestionez comenzile, să le facturez, etc. Cu e-mailurile mă mai descurcam cumva, obişnuit oricum să le citesc pe unde umblu, de pe telefon, dar ce mă fac cu vechea corespondenţă de pe calculator, care mă aştepta nerăbdătoare să fie folosită ca citate  de bază în comunicarea cu clienţii. Ce mă fac cu datele de care aveam nevoie urgent să continui nişte proiecte începute şi care trebuiau finalizate zilele următoare. Sau unde mai prelucrez fotografiile făcute în ieşirea din care tocmai m-am întors (licenţele de CS4, Dxo Optics erau pe acest calculator), cum să-mi completez blogul cu un articol-două sau cu o poză care stătea cuminte la rând, pe harddisk, dar fără viaţă.

Ok, asta e, sărim peste văicăreli şi alte chestii slabe şi trecem la treabă. Prima noapte mi-am petrecut-o căutând pe net diverse review-uri de plăci de bază, preţuri, optimizări de combinaţii cu SSD-uri pentru sistem şi temporaru’ de Photoshop. Până a doua zi aveam deja lista pregătită cu cele trebuincioase şi pe care o citeam şi răsciteam cu ochii tot mai mari şi nu de la încercarea de compensare a închiderii lor datorită oboselii ci de la preţul final din colţul din dreapta jos a paginii. Pentru că eram hotărât să iau un sistem plin de energie, să mai micşorez timpul petrecut în faţa monitorului, datorită lentorii proaspătului decedat. Practic, din vechiul sistem nu mai rămâneau decât carcasa, cele 4 hhd-uri legate în RAID,  tastatura şi mouse-ul. Şi placa grafică, că nu-mi trebuie ultimele răcnete de 3D. Miercuri am reuşit să le şi primesc aşa că în noaptea următoare m-am pus pe construit noul echipament. Nici nopţile anterioare acesteia nu am stat însă degeaba pentru că am încercat să resuscitez cadavrul, pentru a recupera datele de pe el. Fără succes însă, aşa că m-am pus pe treabă pentru a termina mai repede noul sistem. Colac peste pupăză (cine o fi inventat expresia asta, că eu nu prea o pricep) RAID-urile nu au fost recunoscute de noua placa de bază pentru că (am aflat şi eu mai târziu) controlerul nou nu era din neamul celui care a creat configuraţia iniţială a RAID-ului. Aşa că şi acum kilogramele de informaţie de pe cele 4 hdd-uri stau cuminţi acolo, aşteptând să găsesc o placă identică cu răposata (ASUS P5N32 SLI Premium) sau măcar un controler de la Silicon să recunoască ce este pe ele. Cine are prin tomberoane vreo placă din asta, chiar şi doar cu împrumut, până recuperez conţinutul HDD-urilor, va primi de la mine o veşnică recunoştinţă.  Până atunci încerc să caut şi eu că poate a trecut Urbanu’ sau Rosalu’ pe la tomberoane.

Cu ocazia asta am trecut şi eu pe Windows 7 cu 64 bit (oricum licenţa veche de XP nu ar mai fi fost valabilă pentru că s-a schimbat placa de bază) şi cel puţin sunt super încântat de cum se mişcă, combinat bineînţeles cu SSD-uri şi 8 GB de RAM.

Din păcate, fotografiile făcute la Sulaina Cenăl mai trebuie să aştepte, până nu conectez cele 4 hdd-uri datele pentru că nu am unde să le descarc. Aşa că multă răbdare vă doresc dar şi mie pentru că lumea va fi ocupată câteva zile cu devorarea drăgălaşelor animale numite miei şi apoi cu vizitele pe la spital din cauza că animalele erau prea bune. Asta aşa, ca să fie în ton cu titlul…

8 Comments

 • ..sper din toata inima ca vei reusi..! eu inca nu am reusit sa recuperez 500 gb de pe un hard extern..! am devenit fatalist si cred cu tarie ca ceea ce trebuie sa se intimple se intimpla …!

  ..un Paste linistit si luminos impreuna cu cei dragi ….

 • Eu am Asus P5W64 WS Pro – daca va e de folos veniti cu HD, ca e in computer placa si e greu de desfacut.
  Cred ca mai curind ati avut o problema cu racirea sau cu UPS.
  Eu am 7 ventilatoare in computer… si monitorizez temperatura…
  Raid in asemenea conditii e de fapt beleaua dracu`… mai rau cu el decit fara. Si un NAS v-ar trebui neaparat…

 • Marcel stai linistit, daca vrei ceva poze de la sulaina iti dau eu cateva…nocio obligatie :))
  Paste fericit!!!
  P.S. o sa in treb io marti la asus romania daca gasesc ceva asemanator cu placa ta.

 • ..CHRISTOS A INVIAT ..!

 • @feri: Adevărat a înviat! Mulţam pentru speranţă şi urări. Da’ ce s-a întâmplat cu hdd-ul tău?
  @DL: Probabil s-a supraîncins ceva pe placă, deşi vara profita din plin de aer condiţionat şi îl şi curăţam periodic de praf. Procesorul a scăpat, l-am verificat deja. În loc de NAS folosesc HDD-uri externe pe e-sata, că nu am nevoie de date vizibile în reţea. Mulţam pentru oferta de verificare a raid-ului însă placa pe care o aveţi are controlere Intel (ca şi placa nou achiziţionată) şi nu-i compatibilă. Cică musai trebuie acelaşi controler. Ce ţi-e şi cu „standardele” astea…
  @bogudan: Mulţam Bogdan. Poze de la Sulaina am pentru că nu am reuşit să le descarc încă de carduri. N-am spaţiu de lucru, adică pe ce să descarc şi să prelucrez. Probabil le pun temporar pe unul extern… Dar am reţinut oferta ta şi pentru ce-mi va lipsi din portofoliu apelez la tine! 🙂

 • si culmea, nu intereseaza pe nimeni, de necazul tau

 • Sarbatori fericite Marcel! Sper ca ai rezolvat, eu m-am uitat prin vechituri si am gasit o placa de surf, una de snow, o placa dentara gasita in lift cand eram mai mic… si o placa de calcat! Nu stiu care se potriveste mai bine dar daca nu reusesti, te invit la o vita cu ceapa pe PLACA INCINSA! 🙂

 • @ionel onofras: Ionele mulţam de ofertă. Şi nu mă refer la pioasa masă cu precizata vită umflată cu ceapă şi tot felul de mirodenii (apropo’ vaca e cu Intel inside sau cu AMD?). Mă refer doar la bogata ofertă de plăci. S-ar putea să mă intereseze placa dentară, nu chiar azi sau mâine, dar nu se ştie când şi atunci pune-o deoparte, aşa ca de rezervă… 🙂 Sau de bec-ap, cum zice românu’.

  A! Pot să vin şi eu cu placa încinsă, că doar de-aia s-a prăjit!

  A! A! Din fericire pentru mine, între timp am rezolvat situaţia. Îmi pare rău că trebuie să-ţi refuz oferta de plăci… 🙂

  A!A!A! Refuzul nu se aplică pentru evenimentul ce necesită placa încinsă!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Invitaţie expoziţie Dan Dinescu

Îmi face o deosebită plăcere să vă invit la vernisajul expoziţiei "Ieudul de ieri către...

Domnilor hoţi … de fotografii! Epilog…

Zilele trecute scriam despre faptul că pe un site a fost pusă o fotografie personală,...

Cine fuge după doi iepuri, îi prinde pe amândoi!

Vineri am reuşit să prind doi iepuri, pardon, două întâlniri. Una la Epson şi alta...

Închide