Workshop de fotografie In Focus – Craiova

In Focus este un proiect care promovează arta fotografică, a demarat în 2007 și este conceput sub forma unui workshop (atelier) de fotografie. Anul acesta In Focus a împlinit 8 ani de existență continuă și a avut 35 de sesiuni la care au participat peste 400 de fotografi.
 
Sesiunile de până acum s-au desfășurat în Oltenia de sub munte – zona Horezu, Delta Dunării și satele Deltei, Cazanele Dunării și toată zona Clisurii Dunării, Sighișoara și satele din Transilvania, Copșa Mică, Vulcanii noroioși si satele Buzăului, Pasul Bran, Valea Cernei și Ținutul Carașului.
Câteva principii de bază: nu este un simplu foto-tur, fiecare fotografie realizată trebuie sustinută de un concept puternic și să creeze o idee, nu se face abuz de tehnică sau editare soft. Este un atelier complex în care fotografia este tratată ca artă plastică. In Focus impune fiecărui participant să îşi găsească și să își dezvolte un limbaj vizual propriu, original, modern şi să înveţe să manevreze prin fotografie idei şi concepte.
 
In Focus mizează pe originalitatea și creativitatea fiecărui participant, evită clișeele întâlnite la tot pasul în fotografia contemporană şi încearcă să spargă barierele impuse de gândirea convențională, rigidă, perimată, mult prea prezentă la noi. Nu se insistă pe tehnică și plecăm de la premisa că aparatul de fotografiat sau programul de editare sunt simple unelte.

In Focus se bazează pe lucrul în teren și se evită predarea unor teorii seci, tehnice și lipsite de substanță. Ne intereseaza subiectul, ideea, conceptul determinat, plastica și dinamica foto-compoziției. Locul și programul fiecărui workshop sunt concepute astfel încât aplicanții să aibă la dispoziție o mare varietate de subiecte și să poată fotografia în condiții complet diferite de la o zi la alta. Astfel, participanții își pot alege singuri, în funcție de stilul propriu sau genul de fotografie pe care îl agreează, subiectele considerate importante pentru tema proiectului.

Serile sunt rezervate discuțiilor și analizei fotografiilor realizate de participanți în timpul zilei. Fiecare fotograf va prezenta toate fotografiile de pe card, bune sau rele, fără a se face vreo selecție în prealabil, pentru o analiză pertinentă și identificarea lacunelor, respectiv evidențierea potențialului fiecărei fotografii.

In Focus tratează toate genurile de fotografie cu același respect. Este un workshop care nu neglijează fotografia alb/negru, categorie a cărei valoare trebuie reconsiderată. Dotarea tehnică a participanţilor nu are o importanţă foarte mare.

selecția print:

Andrei Grosoșiu The most important moment of a day
Andrei Grosoșiu Winter mood
Oana Elena Nasta Ultimul vals
Simona Andrei Capcana

 

selecția web:

Oana Elena Nasta Suferință, nimic
Simona Andrei Regina del Mar

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Universitatea de Artă și Design – Cluj

selecția print: Adrian Coșarcă Neverland                                                          Curs: Explorări creative în fotografie, coordonator: Prof. univ. dr. Dorel...

Școala9 – Baia Mare

  selecția print: Bogdan Petrovan Atitudine Oana Brîndușe Portret de familie Patricia Octavia Hilbert Maniere...

Școala Populară de Arte Mureș – Secția Foto-Imagine

selecția print: Călin Bărăian Portret retro Nora Izolda Vargyas Iarna   selecția web: -

Închide