luni, 24 septembrie 2018; 10:30 - Ştiri diverse    No Comments

Ghidul (ne)votantului pentru referendumul din 6-7 octombrie 2018

Despre referendum

La cât scandal este deja pe rețelele de socializare despre acest eveniment, se știe deja că el va avea loc peste mai puțin de două săptămâni.

În schimb, simt nevoie să aduc puțină clarificare în ceea ce-l privește. Am văzut opinii care dezinformează, de ambele părți dezbinate ale subiectului. Pentru că da, la asta se pricep mulți dintre cei care ajung la putere, să ne dezbine. Oriunde, oricând și pe orice subiect. La asta ne pricepem și noi, cu toții. Să rămânem dezbinați, să nu știm să prezentăm argumente logice și corecte la orice subiect.

Referendumul va fi validat dacă va fi o prezență la vot peste 30%, adică să participe vreo 5,5 milioane de persoane cu drept de vot. Indiferent ce votează. Va fi câștigat cu DA, dacă majoritatea voturilor vor fi DA în loc de NU. Va fi câștigat cu NU (puțin probabil) dacă majoritatea voturilor referendumului validat vor fi NU.

Despre ghid

Așa s-a născut ghidul (ne)votantului la referendumul viitor. Pentru a mai stăvili din dezinformare. Făcută din păcate cu bună știință de unii dar și din necunoaștere, ignoranță de către alții. Deși în mod absurd, chiar cu bune intenții de către alții. Doar pentru că susținători ai uneia sau alteia dintre părți, doresc sincer să dea sfaturi celor care le împărtășesc ideile.

Falsuri de la cei cu NU

Dar mai întâi despre subiectul referendumului. Am văzut mulți care se întreabă de ce întrebarea este: ””Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” Pare ciudată întrebarea și mai ales în contextul de acum, în care niște infractori și/sau incompetenți conduc Guvernul și Parlamentul, nu te-ai mira să introducă ”pe șest” ceva legi care să-i scape de închisoare. Explicabilă temerea dar total neadevărată în acest caz, pentru că forma întrebării este dată de legea 3/2000, articolul 7, aliniatul (1).

Stimați cetățeni care aveți această dilemă, nu o mai folosiți ca argument, cum că PSD+ALDE vor să introducă altceva profitând de acest referendum. Nu veți reuși decât să-i stârniți și mai tare pe susținătorii referendumului, le oferiți pe tavă ”argumente” puerile ușor de combătut. Folosirea acestui ”argument„ în continuare nu va face decât să păreți manipulați, dezinformați iar intenția voastră de a convinge pe alții de ideile voastre vor fi supuse eșecului.

Adevăruri pentru cei cu NU

O altă mențiune pe care aș dori să o fac în ghidul (ne)votantului la referendumul ce va veni este să acceptați dreptul celor trei milioane (s-au câți or fi) de a iniția acest referendum pe tema aleasă de ei. Ăsta nu-i un motiv de rupere de prietenii (fie ele și virtuale) sau de umplut internetul cu ură.

Că puterea actuală PSD-ALDE nu și-a propus să aplice întâi rezultatele referendumului cu 300 de parlamentari este o altă poveste și profită de acesta, este un alt subiect. Vinovatul este altul și nu cei care vor ca acest referendum să se desfășoare. Să sperăm că referendumul ”fără penali” va fi și el introdus înainte de alegerile de la anul sau de peste doi ani. Dar nu putem refuza pe unul ca să ni-l dorim pe altul.

Întrebarea pusă în acest referendum se referă strict la acceptarea sau nu a unei modificări de sintagme. Nu este despre apărarea familiei. În acest moment, la articolul 48 aliniatul (1) avem:

” Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

De fapt, care-i întrebarea?

Se dorește schimbarea sintagmei ”soți” cu sintagma ”bărbat și femeie”. Ca efect juridic, în urma referendumului nu se schimbă nimic dar absolut nimic. Și în acest moment doi homosexuali nu se pot căsători și întemeia o familie, pentru că în codul civil, la art. 271 se spune: ”Căsătoria se încheie între bărbat și femeie prin consimțământul personal și liber al acestora.” Este falsă impresia că dacă se va scrie același lucru și în Constituție, acest fapt nu se va mai putea schimba niciodată. Se va putea dar mai greu într-adevăr.

Dar dacă în viitor, partea majoritară din popor va vrea să schimbe acest lucru, nimeni nu o va putea opri să o facă. O eventuală reușită a referendumului nu va schimba nimic în rândurile minorităților sexuale, ele vor exista în continuare, problemele lor de astăzi vor fi și cele de după. Cel mult arată o anumită mentalitate a majorității în ceea ce privește minoritatea sexuală. Așa cum nu s-ar schimba nici dacă referendumul nu va fi validat sau nu vor fi majoritate de răspunsuri DA (puțin probabil acest ultim caz).

Falsuri de la cei cu DA

Lucrurile stau un pic cam diferit însă în tabăra opusă. Aici am văzut ”argumente” care efectiv m-au îngrozit prin minciuna lor sau prin amplificarea sindromului ”drobul cu sare”. Se spune în această tabără că: ”dacă referendumul nu reușește, homosexualii vor putea lua copii voștri”. Nu-mi dau seama dacă este o minciună intenționată, asumată sau doar dintr-o ignoranță extremă. Oricare ar fi motivul, este o minciună clară și ea ar trebui amendată prin informarea autorităților. Circulă imagini cu panouri publicitare stradale având acest text dar și filmări cu preoți care propovăduiesc această minciună.

Alt ”argument” se inspiră fals din zicala: ”îi dai omului un deget și el îți ia toată mâna”. În cazul în care referendumul este invalidat sau pierdut la voturi. NU SE SCHIMBĂ NIMIC din ceea ce este acum. Nu vor fi mai mulți homosexuali în România din acest motiv. Nu le vor fi date drepturi mai mari decât oricum (n-)au acum.

Adevăruri pentru cei cu NU

Din punctul meu de vedere, acest referendum este extrem de inutil, o cheltuială total inutilă pentru tema în cauză, o temă falsă. Din păcate, un eventual rezultat favorabil pentru referendum, nu va apăra nicio familie de vreo problemă cu care se confruntă acum: fie că părinții sunt plecați în străinătate la lucru, fie că sunt familii sărace care nu au bani pentru învățământul ”gratuit” (ăla pe care părinții îl plătesc și nu copiii, după cum spunea un idiot PSD-ist, fost ministru al învățământului) sau că merg în școli ale căror tavane le pot pica în cap, etc.

Despre violența în familie ce să mai spun. Nimic din toate astea nu se schimbă. Asta dacă vorbim strict de familii și nu luăm în calcul ceea ce este mai important de protejat și anume copiii. Numărul de copii abandonați NU se va micșora dacă DA va câștiga în fața lui NU și nici invers. Nicio familie nu va fi mai apărată decât este acum. Nici dacă nu se validează referendumul și nici dacă DA-ul iese învingător.

O teorie interesantă, un amestec între o satiră și o dezbatere juridică reală, este scrisă în articolele judecătorului Cristi Danileț (vă invit să le citiți, sunt extraordinare). În Constituție nu este legiferat nici sexul unei persoane!!! Adică nu scrie ce înseamnă ”bărbat” și ce înseamnă ”femeie”! Așa că printr-o lege simplă poate da această definiție și va permite astfel și căsătoria între un ”Gigel” și un ”Vasile”. 🙂

Concluzii

Dar să revin la ghidul (ne)votantului la referendumul ce va veni. Cine va vrea să meargă să voteze și să voteze cu DA, asta este. Nu i se poate interzice acest drept. Probabil nici nu-l interesează motivul pentru care demersul lui este inutil. Este crezul lui, să fie sănătos. Problema mai dificilă este în cazul celor care vor să boicoteze referendumul, pentru a nu fi validat sau care se opun pur și simplu și doresc să meargă la vot și să voteze NU.

Sunt importante două aspecte. Unul este dat de prezența minimă pentru validare. Pragul a fost scăzut de la 50% la 30% de la episodul cu Băsescu, presupun că lumea nu a uitat. Pragul a fost scăzut ca să se poată demite mai ușor un președinte. Chiar și cu pragul scăzut, există posibilitatea ca prezența să fie mai mică decât acest prag. Din acest motiv referendumul a fost întins pe două zile, în speranța celor care organizează, că se vor strânge mai mulți.

Miza este mare pentru atingerea pragului

Așadar, pe cei care doresc ca referendumul să nu reușească, îi sfătuiesc că sunt mult mai multe șansele ca referendumul să pice prin neatingerea pragului minim decât la numărarea voturilor DA versus NU. Prezența tuturor celor care merg la vot și spun NU, poate fi un ajutor pentru ca referendumul să se valideze.

Ar mai fi și varianta să se urmărească prezența la vot și după caz, să se acționeze. Este adevărat, dacă duminică seara prezența la vot va fi de, să zicem peste 28%, sunt șanse mari ca procentul de participare să fie de peste 30% și atunci ar fi nevoie de o prezență masivă la vot pentru cei care zic NU, astfel încât să se răstoarne numărul de voturi cu DA.

Dar este o situație delicată, procentele vor fi nesigure ca valoare. Vă dați seama că o prezență masivă cu vot negativ ar putea să fie ”frânat” de către organizatori. Ar fi cozi imense la secțiile de votare, procesul s-ar îngreuna. Vă dați seama ce ar însemna ca la ora 21.00 (când se închid urnele) să fie o prezență de 30,1%. Iar cei care s-au înghesuit să zică NU, n-au făcut altceva decât să valideze referendumul prin participare. 🙂 🙁

Corectitudinea desfășurării referendumului

Un al doilea aspect, mult mai important din punctul meu de vedere, este corectitudinea. Anunțul că referendumul NU va fi monitorizat de sistemul de prevenire a fraudelor este cel puțin dubios. Deschide speculații de încercări de fraudare sau chiar doar de testare a unui important agent electoral. Nu neapărat având ca țintă rezultatul referendumului ci al alegerilor viitoare. Trebuie să recunoaștem totuși, ar fi o victorie de care s-ar folosi beneficiarul direct, condamnatul definitiv, Dragnea.

Acest agent electoral (nu nou, desigur, dar cu o amploare a mobilizării nemaiîntâlnită până acum) și anume reprezentanții bisericii ortodoxe, poate cădea în plasa unor noi promisiuni din partea puterii actuale pentru servicii de promovare aduse la următoarele alegeri.

Poate de asta s-a implicat și PNL (deși teoretic doctrina lor este liberală). Să nu aibă ce să zică cineva că ei sunt împotriva celor trei milioane de semnatari. Posibil însă ca partidele să nu se prea implice prea tare, miza legislativă efectivă este fără valoare. Dar cum spuneam, indiferent de rezultat, acesta trebuie să fie corect.

Vă invit la o atitudine civică

Din acest motiv, m-am înscris ca observator pe site-ul celor de la Funky Citizens. Voi fi prezent într-o secție de votare (sau mai multe dacă se va stabili o variantă mobilă). Important este să-mi fac datoria civică de implicare în acest referendum. NU VOI VOTA dar nici nu sunt indiferent la desfășurarea lui.

Vă invit pe toți cei care doresc să boicoteze referendumul din varii motive, să participe ca observator. Dar grăbiți-vă, pentru că este puțin timp pentru organizare.

Dorințe de fraudare vor fi. Eu sunt ferm convins că Dragnea va mai pierde din autoritate și din puterea lui de negociere dacă referendumul nu va fi validat. Va face tot ce-i stă în putință ca referendumul să reușească. Din păcate, folosind (fie ele și sincere) naivitatea și ignoranța multora dintre participanții la vot.

Doriți să scrieți ceva? Vă mulțumesc!

Subscribe without commenting


© 2009 - 2018 blogul lui Marcel Eremia. Conținutul site-ului este proprietatea Marcel Eremia sau AME design.
Preluarea lui fără menționarea sursei este strict interzisă și se pedepsește conform legilor.

AME design - LARGE FORMAT DIGITAL PHOTO PRINTING

VreauPrinturi.ro - magazin online de tablouri de mari dimensiuni și printuri foto

Citește articolul precedent:
De ziua mea, contribuie și tu la construirea unui spital pentru copii!

Contribuie printr-o donație dând clic aici. Anul acesta m-am hotărât să mă implic mai mult...

Galerie fotografii și recuperare tablouri Salonul Fotografului Român ediția a V-a

Așadar am strâns expoziția astfel încât putem demara acțiunea de recuperare tablouri Salonul Fotografului Român...

Invitație la vernisajul Salonului Fotografului Român ediția a V-a

  Invitație la vernisaj! Gata! Avem o invitație la vernisajul Salonului Fotografului Român ediția a...

Închide